Marmura este o roca care are la baza carbonatul de calciu. Spre deosebire de calcar, marmura are o consistenta mult mai densa, ceea ce o face mult mai dura.
Culoarea marmurei este alba in special, insa, datorita impuritatilor minerale din ea aceasta capata diferite nuante (rosu, gri, roz). Coloritul diversificat si modelele unice din aceasta piatra fac ca marmura sa fie foarte des utilizata la amenajarile interioare ale locuintei (blaturi marmura, pardoseli si pavele din marmura) dar si la ormamente arhitecturale deosebite.
Dintre pietrele naturale care au mare cautare in constructii mai regasim si granitul alaturi de marmura. Granitul insa, spre deosebire de marmura, este ceva mai scump si nu are nuantele foarte deschise.
Dintre avantajele folosirii marmurei in constructii enumeram:
• Curatarea se face foarte usor;
• Nuante si modele foarte multe;
• Eleganta si unicitate cand vine vorba de design-ul bucatariei si al a baii;
Marmura se poate folosi pentru amnajarea bailor si a bucatariilor prin montarea de blaturi, pentru amanajarea living-urilor cu suprafete mari prin montarea de pardoseli sau chiar pereti.
Alegerea marmurei pentru decorarea locuintei are numeraoase beneficii deoarece marmura, datorita duritatii ei, face ca aceasta sa fie longeviva si sa nu necesite inlocuire precum alte materiale.
De asemenea rezistenta marmurei la temperaturi foarte ridicate o face optiunea numarul unu cand vine vorba de alegerea unui blat pentru bucatarie. Marmura are tendinta ca vara sa se pastreze rece, astfel pardoselile din marmura va vor oferi o senzatie de racoare in locuinta.
Multe dintre monumentele si cladirile create in totaliate sau partial din marmura sunt inca prezente si astazi, desi au fost supuse la cutremure, incendii, vant si ploi. Dintre aceste constructii amintim Parthenonul din Atena (Grecia).
Marmura sta in continuare la baza amenajarilor interioare si exterioare ale locuintelor, la realizarea de monumente, cladiri, dar si la realizarea de pietre funerare.