Despre marmura

Marmura este o roca metamorfica compusa in cea mai mare parte din calcit, fiind obtinuta din metamorfoza calcarului si a dolomitei.

despre marmuraDenumirea de marmura provine din greaca si reprezinta stralucire. Acest material este folosit in general in constructii si pentru realizarea unor superbe sculpturi.

In preponderenta marmura se regaseste alba, dar o putem gasi si in culorile cenusiu, negru si rosu. Diversiunea de culori in care se regaseste face ca aceasta roca sa devina una dintre cele mai cautate atunci cand vine vorba de amenajari interioare sau exterioare.

Marmura se formeaza intre 100 si 600 de ani, fapt care face ca roca sa fie extrasa din straturile scoartei terestre cele mai vechi.

Extragerea marmurei este un proces meticulos care presupune taierea unor blocuri imense de roca. Aceste blocuri sunt supuse mai departe unor procedee de taiere, pentru ca in final sa ramana niste cuburi de marmura care mai poarta si denumirea de dale.

Dupa taierea blocurilor acestea vor fi finisate pentru a capata o stralucire mai intensa. Fiecare bloc de marmura este diferit, niciunul nu va semana cu celalalt, astfel te vei bucura de unicitate in cazul in care optezi pentru decorarea locuintei cu blaturi marmura.

Cele mai importante zone de extragere a marmurei se regasesc in Grecia, Spania, Rusia, Italia, Macedonia, Statele Unite ale Americii dar si in Romania, in localitatea Ruschita, renumita pentru marmura de culoare roz.

Marmura, alaturi de alte roci precum granitul si onixul sunt considerate cele mai frumoase roci folosite in constructii publice precum monumente sau sculpturi dar poate fi utilizata si pentru amenajarea caselor (pardoseli, pereti si blaturi din marmura).