Monumente din marmura

Inca din antichitate marmura a fost principala roca folosita pentru sculpturi si constructii impunatoare, astfel multe dintre grandomaniile regilor aveau la baza marmura.

Desi era un procedeu greoi si costisitor, acest lucru nu ii impiedica sa transporte tone de marmura, pe distante de kilometri intregi.

Toate civilizatiile avansate din antichitate au folosit marmura pentru a ridica constructii impunatoare care mai stau si astazi in picioare.

Romanii au au folosit marmura mai mult pentru crearea de statuiete, insa au avut si constructii impunatoare. Dintre aceste constructii amintim:

Arcul Caracalla din Volubilis, ridicat in onoarea regelui Caracalla si a mamei sale. Acest monument este si astazi vizitat de mii de turisti anual.
Piramida lui Cestios din Roma, construita in anul 12 I.e.n, care adaposteste mormantul regelui Gaius Cestius. Piramida este construita in stilul celor egiptene.
Arcul lui Spetimius Severus din Roma, ridicat in numele regelui care ii poarta numele.

Partenon marmuraGrecii au reusit sa construiasca in anul 438 I.e.n. cea mai scumpa constructie a tuturor timpurilor; aceasta constructie este templul Parthenon, construit in totalitate din marmura. Construirea acestuia a durat 9 ani si are o inaltime de aproximativ 13 metri.
Templul este in prezent patrimoniu UNESCO si este reconditionat, acesta fiind gata abia in anul 2020. Desi tehnologia este un atuu in zilele de astazi, la reconditioanrea lui se vor folosi tehnici si unelete care se foloseau in antichitate.

In India a fost ridicat in anul 1630 Taj Mahal-ul, o cladire a carei construire adurat peste 20 de ani. Cladiea este inconjurata de o terasa de marmura alba. Marmura mai este folosita si in interior in diferite camere si sali ale mausoleumului.

In prezent, marmura se foloseste la construirea monumentelor, si a pietrelor funerare, dar este folosita si in bai sau bucatarii sub forma de blaturi de marmura.