Marmura – Istorie si formare

Marmura se formeaza din calcar (piatra de var) si este una dintre cele mai valorease pietre naturale.

Calcarul a sta la baza mai multor piramide si a fost considerat materialul preferat in constructii al vechilor civilizatii.

marmuraInitial cea mai cautata marmura a fost cea de culoare alba deoarece era considerata cea mai pura, restul culorilor nefiind in prim planul decorarilor.

Egiptenii foloseau de fiecara data aceasta roca atunci cand venea vorba de decorarea interioara a piramidelor, coloritul diversificat al marmurei adaugand o valoarea imensa diferitelor incaperi sau sculpturi.

Alaturi de egipteni, si romanii si grecii foloseau acum 2000 de ani marmura in construirea monumentelor si cladirilor, aceste monumente existand chiar si in prezent. Romanii foloseau marmura chiar si la pavarea strazilor, aceasta fiind inlocuita cu granitul deoarece era mult mai rezistenta la ploi si vant.

Grecii deprinsesera o pasiune pentru constructiile din marmura, drept urmare mineritul a devenit una dintre principalele obiective ale lor. In procesul de extragere al marmurei din munte erau folosite sute de persoane. Grecii foloseau pene pentru a crapa diferite blocuri de marmura, blocuri care erau legate cu franghii si transportate kilometri intregi.

Marmura devenise astfel principalul material pentru realizarea scultpurilor deoarece era foarte rezistenta, marmura alba fiind preferata in detrimentul celorlalte culori.

In prezent aceasta roca a ramas la fel de apreciata, procesul de extragere devenind mult mai usor datorita tehnologiei, insa la fel ca si in antichitate, marmura este la fel de valoroasa din punct de vedere al costului.

Cu toate astea marmura este folosita din ce in ce mai mult la amenajarile de pardoseli sau blaturi marmura pentru baie si bucatarie.