Marmura in Romania

Romania se numara printre tarile importante care extrag marmura.

In localitatea Ruschita din judetul Caras-Severin s-a descoperit marmura de calitate superioara. Aceasta se poate regasi in diferite nuante de alb, gri si rosu.

Exploatarea a inceput acum 120 de ani in Muntii Poiana Rusca, marmura de aici ajungand in toate colturile lumii, nuanta rozalie fiind foarte cautata si de asemenea foarte rara.

Marmura de aici se regaseste in trei culori si anume:

• gri – aceasta marmura se regaseste la suprafata si contine multe impuritati care fac ca aceasta sa capete o culoare inchisa;

• alb – marmura de culoare alba o putem gasi dupa stratul de marmura gri si este de asemenea la cautare foarte mare;

• rosu – aceasta culoare este cea mai cautata si cea mai valoroasa din cauza ca nunta este deosebita si de asemenea adancimea de exploatare este cea mai mare.

marmura romaniaIn zona Ruschita exista doua cariere, iar cantitatea estimata de marmura care se poate extrage de aici este de aproximativ 1,8 milioane de metri cubi.

Unii dintre marii sculptori ai lumii compara calitatea marmurei de Ruschita cu marmura de Carrara din Italia (cea mai scumpa marmura din lume).

Marmura de Ruschita este folosita astazi pentru realizarea de pavaje, trepte si contratrepte, blaturi pentru baie si bucatarie, pietre funarare si monumente.