Blaturile de marmură care au fost instalate în urmă cu mulți ani, își mai pot pierde din strălucire sau pot avea accidente din cauza substanțelor acide. Aceste blaturi pot arăta din nou ca în ziua în care au fost instalate, prin intermediul restaurării.
Marmura este o rocă metamorfică compusă în cea mai mare parte din calcit și obținută prin metamorfoza calcarului. Numele său provine din limba greacă și înseamnă piatră strălucitoare.
Restaurarea blaturilor de marmură se face urmărind câțiva pași foarte importanți pentru a avea rezultate cât mai bune. Mai întâi trebuie să cureți blaturile, folosind un burete neabraziv și un detergent ușor sau săpun lichid de vase. Cu o cârpă care imită pielea de capră, șterge în cercuri pe toată suprafața, uscând și în același timp lustruind blatul.
Dacă blaturile de marmură au pete, le poți îndepărta fie cu o cataplasmă de bicarbonat de sodiu, fie cu două linguri de amoniac și o cană de apă oxigenată. Întinde cataplasma peste pată, acoper-o puțin, iar apoi îndepărteaz-o și spal-o.
Uneori, aceste blaturi pot avea nevoie chiar de șlefuire, însă pentru efectuarea acestui proces, este recomandat să apelezi la personal specializat. Șlefuirea marmurei se face cu ajutorul unor pietre sau discuri diamantate abrazive. De asemenea, în cazul în care suprafața blaturilor de marmură prezintă crăpături sau zgârieturi, achiziționează o pastă de lustruit cu care să le umpli.
După efectuarea restaurării blaturilor de marmură ale locuinței tale, vor avea cea mai bună stare posibilă și vor impresiona din nou pe oricine cu strălucirea și eleganța lor uimitoare.
Pentru a evita cât mai mult necesitatea restaurării, aplică un tratament de sigilare pe suprafața blaturilor în mod regulat. Se recomandă reaplicarea sigilării anual.
Vei găsi peste 200 de modele de marmură pe www.stona.ro din care să le alegi pe cele potrivite pentru amenajarea blaturilor din locuința ta. Sună la 0732 334 434 și un consultant Stona te va ajuta să faci această alegere.