4 lucruri interesante despre blaturile de marmura

Sunt foarte apreciate pentru frumusețea și aspectul lor clasic, însă înainte de a le instala în bucătăria sau baia ta, este bine să cunoști cât mai multe lucruri despre blaturile de marmură.

 

Strălucirea subtilă a blaturilor de marmură evocă un aer de eleganță care poate adăuga o ambianță atemporală oricărei locuințe. Marmura luminoasă și luxoasă aduce o strălucire clară pe care materialele artificiale pur și simplu nu o pot duplica. Iată 4 lucruri interesante despre blaturile de marmură.

1.Marmura provine din munți 

Marmura este o piatră metamorfică găsită în munții din America de Nord (locuri precum Vermont și Colorado), America de Sud, Asia și, desigur, Europa (cel mai faimos, Italia). Marmura se formează de-a lungul a milioane de ani când, sub multă căldură și presiune, calcarul se transformă fizic și chimic în ceva mai dur și mai dens, într-un proces cunoscut sub numele de recristalizare. Rezultă o rocă cristalină, ceea ce o face să aibă suprafața lucioasă. Marmura se găsește în cele mai vechi straturi ale scoarței terestre.

2.“Marmură” înseamnă piatră strălucitoare 

Marmura își ia numele de la cuvântul grecesc  “marmaros” (piatră strălucitoare) și “marmalerein” (a străluci). Această origine este, de asemenea, a cuvântului englezesc “marmoreal”, care înseamnă “asemănător cu marmura”. În timp ce termenul englezesc pentru marmură seamănă cu “marbre” din franceză, majoritatea celorlalte limbi europene (cu cuvinte similare cu ‘marmoreal”), seamănă cu originalul din Grecia Antică.

3.Cel mai utilizat tip de marmură este Carrara 

Dacă ai admirat o fotografie a unui blat de marmură, există șanse mari să fi fost Carrara. Acesta este cel mai comun tip de marmură italiană (numit după regiunea din care provine) și are un fundal alb cu venaturi gri. Alte tipuri din Italia includ Calacatta și Statuario; tipurile din întreaga lume includ Emperador și Crema Marfil (din Spania), Levadia Black (din Grecia), Timber Yellow (din India), Orca (din Brazilia) și mute altele.

4.Impuritățile dau marmurei individualitate 

Marmura este disponibilă în mai mult decât nuanțe de alb și gri: plăcile pot fi găsite în nuanțe de alb, bej, exotic, galben, maro, negru, gri, roșu și verde. În mod ironic, culorile bogate și nervurile sunt rezultatul impurităților prezente în timpul procesului de recristalizare, cum ar fi nisipul, nămolul și argila: imperfecțiuni care creează modelele de marmură frumoase pe care le prețuim. 

Te așteptăm pe www.stona.ro cu peste 200 de modele de marmură pentru a le alege pe cele potrivite pentru amenajarea blaturilor din bucătăria sau baia ta. Sună la 0732 334 434 și un consultant Stona te va ajuta să faci alegerea potrivită.