Ce trebuie sa stii despre blaturile de marmura  

Marmura este atât atemporală, cât și total în tendințe, astfel că mulți dintre voi s-ar putea să vă gândiți să instalați blaturi de marmură în bucătărie sau baie. Înainte de a le instala, este important să afli tot ce trebuie să știi despre blaturile de marmură.

 

Marmura este o formă de calcar granulat sau dolomit, fiind compusă din minerale carbonate recristalizate și obținută prin metamorfoza calcarului. 

În primul rând, marmura are câteva calități minunate. Este rezistentă la căldură și cu siguranță poți face o chiuvetă sub suprafață cu blaturi de marmură. Este o piatră naturală absolut superbă, fiecare placă fiind o operă de artă. 

În continuare vei afla ce trebuie sa stii despre blaturile de marmura. 

Colorare și absorbție 

Este adevărat: marmura este mai poroasă decât majoritatea materialelor, dar, diferite tipuri de marmură au rate de absorție diferite și este ceva ce ar trebui cu siguranță să ai în vedere. Absorbția este gradul în care apa va pătrunde într-o piatră, măsurată ca procent din greutate. Cu cât gradul de absorbție este mai mic, cu atât este mai mic riscul de apariție a petelor. Tipuri de marmură cu rate scăzute de absorție includ: Carrara, Venatino Statuarietto și Thassos. Dacă alegi o astfel de marmură, scurgerile de pe suprafața blaturilor nu vor fi mare lucru atâta timp cât le ștergi destul de repede.  

Curățare 

Este important să cureți blaturile de marmură numai cu apă caldă și săpun, fără substanțe chimice dure, deoarece pot zgâria suprafața. Asigură-te că utilizezi un produs de curățare a pietrelor cu pH neutru. Dar dacă îți pătezi blaturile de marmură? Există o serie de soluții care pot fi aplicate pentru a elimina majoritatea petelor. În cel mai rău caz, companiile profesionale de finisare te pot ajuta la îndepărtarea petelor dificile de pe blaturile tale de marmură. 

Zgârierea sau tocirea suprafeței este cauzată în timp de substanțe acide (cum ar fi sucul de lămâie, alcoolul sau sosul de roșii) de pe blaturile de marmură. Dacă nu este șters imediat, acidul reacționează și elimină carbonatul de calciu din piatră, creând semne permanente care arată ca pete sau inele inestetice, puțin mai întunecate pe marmură. După cum am menționat mai devreme, agenții de curățare puternici pot, de asemenea, să zgârie suprafața.  

Finisajul 

Marmura lustruită este strălucitoare și este mai rezistentă la pătare. Marmura periată este mată și mai puțin rezistentă la pătare. Cu toate acestea, marmura periată reduce problema zgârieturilor (în principal pentru că este texturată).  

Etanșare corespunzătoare 

Doar pentru că blaturile de marmură necesită etanșare, nu înseamnă că reprezintă o problemă mare de întreținere. Perioada de reaplicare a tratamentului depinde de cât de des utilizezi blaturile, dar variază între 1 și 3 ani.  

Cel mai bun mod de a testa un blat pentru a vedea dacă este sau nu etanșat (sau dacă are nevoie de reetanșare) este să pui un pahar cu apă și gheață pe suprafața lui și să aștepti puțin. Dacă apa din condens formează picături pe suprafața marmurei atunci când ridici paharul de pe blat, acesta este etanșat. Dacă ridici paharul și vezi un inel întunecat pe blatul de marmură, cu siguranță trebuie reetanșat. 

Accesează www.stona.ro și alege din peste 200 de modele de marmură disponibile, pe cele potrivite pentru amenajarea blaturilor din bucătăria sau baia ta. Sună la 0732 334 434 și un consultant Stona te va ajuta să faci alegerea potrivită.