Cum se fac blaturile de marmura? 

Marmura este o piatră naturală rezistentă și frumoasă care este populară atunci când vine vorba de amenajări interioare, cum ar fi blaturi pentru bucătărie sau baie. Dar te-ai întrebat vreodată cum se fac blaturile de marmura?

Marmura este o rocă metamorfică obținută prin metamorfoza calcarului, fiind alcătuită din minerale de carbonat recristalizate. Numele său provine de la cuvântul grecesc “marmairein” și înseamnă a străluci. 

Pentru a afla cum se fac blaturile de marmură, citește în continuare toți pașii necesari acestui proces. 

Măsurarea și tăierea șablonului 

Înainte de a începe tăierea blaturilor de marmură, procesul începe prin măsurarea blatului existent. Tehnicienii taie un șablon astfel încât noile blaturi de marmură să se potrivească perfect. Odată ce șablonul este gata, acesta merge la depozit. Acolo șablonul este pus pe o masă de digitizare. Dimensiunile potrivite sunt introduse într-un program de calculator. Designerii adaugă spații libere pentru chiuvetă, plite și robinete copiei digitale. Au stabilit și detaliile marginilor blatului.  

Transport de materii prime 

Următorul pas implică mutarea marmurei și pregătirea pentru tăiere. Pașii despre cum să faci plăci de piatră nu sunt atât de simpli pe cât ai putea crede. Mutarea unor bucăți mari de piatră de marmură necesită grijă pentru a nu se deteriora în timpul transportului. 

Containerele mari sunt adesea pline cu pietre brute. Se pune spumă de cauciuc pe părțile laterale pentru a ține plăcile de marmură în poziție. De asemenea, astfel se asigură că plăcile de marmură nu se zdrobesc între ele în timpul călătoriei.  

Tăiere și sablare cu apă 

Următorul pas este transformarea plăcilor mari de marmură în dimensiuni utilizabile. O macara ridică un bloc uriaș de piatră. Dimensiunea introdusă de computer dictează grosimea de tăiere a plăcii. Pentru a tăia aceste bucăți mari de marmură, sunt necesare fierăstraie mari operate de computer. Fierăstraiele manuale nu sunt suficient de puternice pentru a face aceste tăieturi. Fierăstrăul acționat de computer permite o precizie care asigură că produsul final se potrivește exact. Apoi, brațele computerizate mută placa tăiată la mașina CNC. Procesul de tăiere este complet generat de computer. 

Odată ce plăcile de 2-3 cm grosime sunt gata, acestea sunt supuse unui jet puternic. Jeturile pulverizează apă la mai mult de 300 de km pe oră și la presiuni de peste 30 de kg. Această viteză și presiune sunt periculoase și astfel muncitorii stau în spatele zidurilor de siguranță în timpul acestui proces. Jeturile puternice de apă netezesc marginile și suprafețele marmurei. 

Finisare si Detaliere 

Brațele mecanice ale computerului mută blatul de marmură către mașina de lustruit. Aici, discurile rotative de lustruit macină suprafața plăcii până la finisajul pe care proprietarii de case și-l doresc pentru blatul lor. Diferitele grade de șmirghel ajută la lustruirea marmurei de mai multe ori până la finisajul potrivit. Duritatea șmirghelului scade treptat cu fiecare șlefuire. Unele mașini au un laser care asigură ca finisajul să fie uniform pe toată suprafața blatului. 

Apoi, este timpul pentru lustruire. Acest proces oferă marmurei finisajul lucios și frumos pe care proprietarii de case îl iubesc. 

Acum că ai aflat se fac blaturile de marmură, accesează www.stona.ro sau vizitează showroom-ul nostru din București, Șoseaua Pipera nr.48 și depozitele din județele Prahova și Alba. Avem peste 200 de modele de marmură disponibile.