Impactul asupra mediului al blaturilor de marmura 

Acum, mai mult ca niciodată, se pune accent pe a fi prietenos cu mediul înconjurător, astfel încât oamenii sunt mai predispuși să cumpere produse care se califică drept “verzi”. Blaturile de marmură reprezintă o alegere excelentă.

 

Marmura este o rocă ce se formează din metamorfismul rocilor sedimentare carbonate, cel mai probabil calcar și dolomit. În urma acestui proces rezultă un mozaic de cristale carbonate. 

Mulți oameni sunt curioși în legătură cu eco-compatibilitatea și impactul asupra mediului al blaturilor de marmură, motiv pentru care am scris acest articol. O gamă largă de factori influențează dacă un produs se califică drept verde. Ar trebui să cunoști următoarele atunci când alegi un material: origine, proces de fabricație, mijloace de transport, procesele de ambalare și instalare, întreținerea necesară și metode de eliminare. 

Originile blaturilor de marmură 

Piatra naturală este o resursă finită, ceea ce înseamnă că nu este regenerabilă. Cantitatea de marmură care există în pământ în acest moment este tot ceea ce vom obține – cel puțin timp de milioane de ani. Dar nu îți face griji. Să luăm granitul, de exemplu – chiar dacă oamenii l-au folosit de secole, abia am folosit suprafața rezervei pământului. 

Procesul de fabricație 

Producătorii de piatră naturală nu produc de fapt marmura, ci, în schimb, o scot din pământ sub formă de blocuri gigantice, apoi le taie în diferite forme pentru diverse utilizări. Cel mai mare impact asupra mediului vine din actul exploatării în carieră, deoarece necesită mașini grele care funcționează cu benzină. Tăierea blocurilor de piatră naturală necesită, de asemenea, utilaje, iar aceste utilaje funcționează cu energie electrică și cantități mari de apă. 

Mijloace de transport 

Multe plăci de marmură sunt importate din țări străine. În timp ce plăcile sunt disponibile și în carierele locale, acestea sunt adesea mai scumpe. Deci, deoarece piatra naturală trebuie să fie expediată în diferite tări, trebuie luate în considerare emisiile de gaze cu efect de seră din metodele de transport. 

Ambalare și instalare 

Plăcile de marmură sunt expediate de furnizori pe paleți reutilizabili, astfel încât deșeurile nu reprezintă o problemă. Dar comercianții trebuie să taie plăcile în forme specifice, iar acest lucru provoacă mult praf de piatră și compuși organici care pot dăuna atmosferei. Dar dacă apelezi la un depozit de piatră cu renume, poți fi sigur că respectă întotdeauna reglementările de sănătate și siguranță în timpul acestui proces și că reduc semnificativ impactul asupra mediului. De asemenea, folosesc adezivi netoxici în timpul instalării blaturilor de marmură, ceea ce duce la o amprentă de carbon mai mică. 

Întreținerea necesară 

Întreținerea blaturilor de marmură nu implică prea mult efort. Pentru a curăța suprafața, ai nevoie doar de apă și săpun lichid de vase, iar pentru a le menține integritatea, trebuie resigilate periodic. 

Eliminarea 

Blaturile de marmură sunt cunoscute pentru cât durează. Chiar dacă suferă daune, pot fi reparate. Este puțin probabil să ai nevoie să înlocuiești aceste blaturi vreodată, dar dacă o faci, materialele tale vechi pot fi reutilizate în propria casă sau în a altcuiva. 

Dacă ești interesat să creezi un impact cât mai mic posibil asupra mediului, atunci blaturile de marmură sunt o alegere excelentă pentru locuința ta. Contactează-ne pe www.stona.ro, la numărul de telefon 0732 334 434 sau vizitează-ne în showroom-ul nostru din București, șoseaua Pipera, nr. 48 și în depozitele din județele Prahova și Alba.